Linköpings Konståkningsförening

Tävling

Tävling

Tävling

44E71035-41CD-4AD6-BA88-3F3F59CF453B

Linköpings konståkningsförening har ett 50-tal tävlingsåkare på olika nivåer men alla inom singelåkning. Åkarna tävlar i olika klasser beroende på svårighetsgrad och ålder. För att få börja tävla och för att avgöra i vilken klass en åkare får tävla i, genomförs olika tester på isen av utbildade domare. 

Inom konståkning genomförs tävlingar i fyra olika discipliner:

  • Singel: Herrar/pojkar eller Damer/flickor
  • Paråkning: Manlig och kvinnlig åkare som åker tillsammans som ett par. Kännetecknande för paråkning är att åkarna utför specifika parelement till exempel lyft och kasthopp. 
  • Isdans: Par som utgörs av en manlig och en kvinnlig åkare. Även isdansarna utför lyft men dessa får inte vara lika höga som paråkarnas lyft och de utför inte kasthopp. 
  • Synkro: Konståkningens lagdisciplin där 16 lagmedlemmar utför program bestående av olika element såsom passeringar, hjul, cirklar, block och linjer, som vävs samman med olika friåkningsrörelser och steg.

Beroende på nivå tävlar åkarna i ett friåkningsprogram eller/och ett kortprogram plus ett friåkningsprogram. Kortprogram och friåkningsprogram tävlas i regel på olika dagar, varför en konståkningstävling vanligen tar minst två (2) dagar att genomföra.

https://www.skatesweden.se/

Relaterade sidor