Linköpings Konståkningsförening

Utrustning

Bli åkare

Utrustning

Skridskor

En bra skridsko ska ge stöd åt vristen och vara stabil. Till nybörjare rekommenderar vi en vanlig knytskridsko som går att köpa i en sportaffär eller begagnat. Är du intresserad av en konståkningsskridsko, rekommenderar vi kvalitetsskridskor (t.ex. Edea, Risport, Jackson, Graf, Riedell eller Wifa).  Dessa köper du i specialbutiker eller gärna begagnat. Många tror att taggarna försvårar åkningen, men det är inte sant. Taggarna ska absolut inte slipas bort!

Skötsel av skridskorna

Ha alltid gummiskydd på när skridskorna används utanför isen men förvara inte skridskorna i gummiskydden, för då rostar skenorna. Torka av skridskorna efter användning med en mjuk, ren handduk och var försiktig med hur du förvarar dem så att du inte skadar skenorna.

Slipning av skridskor brukar behövas ca 1-2 gånger/termin. Ofta märks det när skridskorna behöver slipas på så sätt att det blir svårt att åka och isen känns extra hal! Du har möjlighet att slipa skridskorna hos oss (60kr/par). Om du har riktiga konståkningsskridskor är det särskilt viktigt att lämna dem till någon som har kompetens att slipa konståkningsskridskor. Det har oftast inte de i sportaffärerna.

Vi hjälper dig gärna med slipning! 

Hjälm eller pannband

Hjälm eller huvudskydd i form av pannband är ett viktigt skydd som är obligatoriskt i skridskoskolan. Ishockeyhjälm är ett utmärkt alternativ. Pannband finns att köpa hos oss i ishallen (450:-).  Pannbanden fungerar som ett alternativ till hjälm men dessa rekommenderar vi inte för de allra minsta. 

Klädsel

Självklart gäller kläder efter väder! För att kunna röra sig på isen och samtidigt hålla sig varm bör man ha smidiga kläder. Tänk lager på lager (t.ex. underställ och fleece). Undvik tjocka overaller och jackor om det går.  Dessa hindrar rörelseförmågan. Vantar är viktigt, fingervantar eller tumvantar. Se till att kläderna är rena så att det inte blir smutsigt på isen.

Relaterade sidor