Linköpings Konståkningsförening

Utrustning

Bli åkare

Utrustning

Skridskor

En bra skridsko ska ge stöd åt vristen och vara stabil. Till nybörjare rekommenderar vi en vanlig knytskridsko. Är du intresserad av en konståkningsskridsko, rekommenderar vi kvalitetsskridskor (t.ex. Edea, Risport, Jackson, Graf, eller Wifa).  Dessa köper du i specialbutiker eller gärna begagnat. Vi har precis startat en egen facebookgrupp: ”Köp & sälj Konståkning – Linköping” där tanken är at vi ska kunna hjälpas åt inom  föreningen.

Facebookgrupp

När du söker efter konståkningsskridskor bör du ha koll på att storlekarna anges i millimeter. Du bör ha en skridsko i en storlek som är din fots längd i mm + 5-10 mm. 

Du bör också leta efter en skridsko som inte är knäckt. En knäckt skridsko är sliten på ett sådant sätt att strukturen har brutits så att den har tappat stabilitet. Om du kollar på sidan av skridskon, vid vristen och ser ett veck längs med snörningen är skridskon knäckt! För en yngre åkare som inte hoppar så mycket är detta ingen större fara men ju äldre åkare och ju högre nivå desto högre krav ställs det på skridskon att den är stabil. Du bör söka efter en oknäckt skridsko och du ska vara medveten om att en ”riktig” konståkningsskridsko nästan alltid är bättre än de som säljs i de vanliga sportbutikerna.

Många tror att taggarna försvårar åkningen, men det är inte sant. Taggarna ska absolut inte slipas bort!

Exempel på konståkningsshoppar:

https://sportwithsuccess.se/sv/

https://skateparadice.se/

https://teijasskateshop.com/

https://konstakning.net/

Skötsel av skridskorna

Ha alltid gummiskydd på när skridskorna används utanför isen men förvara inte skridskorna i gummiskydden, för då rostar skenorna. Torka av skridskorna efter användning med en mjuk, ren handduk och var försiktig med hur du förvarar dem så att du inte skadar skenorna.

Slipning av skridskor brukar behövas ca 1 gång/termin. Ofta märks det när skridskorna behöver slipas på så sätt att det blir svårt att åka och isen känns extra hal! Du har möjlighet att slipa skridskorna hos oss (60kr/par). Om du har riktiga konståkningsskridskor är det särskilt viktigt att lämna dem till någon som har kompetens att slipa konståkningsskridskor. Det har oftast inte de i sportaffärerna.

Vi hjälper dig gärna med slipning! 

Hjälm eller pannband

Hjälm eller huvudskydd i form av pannband är ett viktigt skydd som är obligatoriskt i skridskoskolan. Ishockeyhjälm är ett utmärkt alternativ. Pannband finns att köpa hos oss i ishallen (450:-).  Pannbanden fungerar som ett alternativ till hjälm men dessa rekommenderar vi inte för de allra minsta.

Anledningen till att man ersätter hjälmen med pannband är att när man börjar göra rotationshopp samt piruetter finns det risk för nackskador om man använder hjälm, och för att tyngden av hjälmen påverkar balansen.

Klädsel

Självklart gäller kläder efter väder! För att kunna röra sig på isen och samtidigt hålla sig varm bör man ha smidiga kläder. Tänk lager på lager (t.ex. underställ och fleece). Undvik tjocka overaller och jackor om det går.  Dessa hindrar rörelseförmågan. Vantar är viktigt, fingervantar eller tumvantar. Se till att kläderna är rena så att det inte blir smutsigt på isen.

Klubbjacka

Klubbjacka, tights och kjol kan beställas på Skate Paradice.

Intersport

LKF har startat ett samarbete med Intersport på I-huset som erbjuder olika produkter med LKF-loggan. Ni beställer i webbshoppen men kläderna finns att prova i butiken.

För att handla behöver du vara Intersportmedlem och ha kopplat medlemskapet till LKF.

Registrera dig som Intersportmedlem
Koppla medlemskap
Webshop

Relaterade sidor